Standard tánccipő anyag

Ahogy a többi tánccipőt, a standard tánccipőt is különböző anyagokból gyártják. Készülhet szaténből, klasszikus vagy szintetikus bőrből, illetve lakkbőrből.

Mielőtt megvesszük a legszebb pár topánt, érdemes tisztázni, milyen célból kell. Versenyre készülünk vagy hobbitáncosok vagyunk, elég lesz egy pár, esetleg kelleni fog még egy. Professzionális táncosok esetében nyilván változnak a körülmények, de amúgy mindenki a saját ízlése szerint dönt. Manapság mindenféle színben és fazonban kapható, így nem kell olyan régi módszerekhez nyúlni, mint például a cipő befestése házilag.

A profik körében a szatén standard tánccipő a legpopulárisabb, több okból kifolyólag. Puha az anyaga, számos árnyalatban gyártják, kiválóan szívja a nedvességet, és mindezek mellett olcsóbb, mint a bőrből készült fajta. Bár a versenyek alkalmával a táncosok általában a testszínű vagy bronz árnyalatú mellett teszik le a voksukat az optikai lábhosszabbítás miatt, azon kívül bármilyen színt viselhetünk, annyiféle árnyalat van.

Tisztasági okokból kerülhet hátrányos helyzetbe a szatén tánccipő, ugyanis gyorsan koszolódik, és összehasonlítva a bőrrel némileg nehezebb a tisztítása. Azzal pedig, hogy elnyeli a nedvességet, bizony felpuhulhat a topán – persze használati gyakoriságtól függően – vagy esetleg elveszíti a formáját. Erre figyelni kell, mert ha túl puha, nem biztosítja a lábnak a szükséges támogatást.

Bőr esetében is többféle verzió áll rendelkezésre. A bőr alapvetően hajlékony anyag, ami nagyon jól jön egy tánccipő esetében. A rugalmassága miatt nem vág be a bőrbe, tehát nagyon kényelmes, ráadásul minden más anyaghoz képest sokkal hosszabb életű. Ez nyilván megdobja az árát, de bőr standard tánccipő esetében hosszú távú befektetésről beszélhetünk. Aki kényelmesebb, annak a tisztítás miatt is jobb választás, hiszen nagyon egyszerűen meg lehet szabadítani a szennyeződésektől.

A bőrökön belül külön kategóriába esik a lakkbőr. Ez a típus rendkívül szép, ám annál kényesebb, így csak az válassza magának, aki állandóan tud rá figyelni. Más bőrökhöz képest merev a tartása, ami táncnál befolyásolhatja a teljesítményt. Ha mégis emellett döntünk, tánc előtt kenjük le a bőrt vazelinnel vagy ahhoz hasonló anyaggal.

A kínálat tehát nagy, a választás azonban annál nehezebb. Bármelyik is vásároljuk meg, előtte gondosan próbáljunk fel minél többféle fazont, hiszen így fogjuk megtalálni az optimális tánccipőt. 

 

<<< vissza Standard tánccipő főoldal

.