Salsa cipő

 

A latin táncok közül a salsa az egyik legnépszerűbb, ma már szinte minden sarkon található egy salsa klub. A latin táncoknál nagyon fontos a táncruházat, hiszen a szenvedélyt, a csábítást nem csak a lépésekkel, de a kinézettel is szeretnénk kifejezni.

Külön szerephez jut a salsa cipő, amiből a legjobbat kell megvenned még akkor is, ha csak hobbiszinten jársz el táncolni. A profikkal persze ne hasonlítsd össze magad, hiszen nekik minimum kettő, de inkább három-négy pár van a szekrényben. Ha azonban csak egy kicsit is szeretnél profinak tűnni, irány a szakbolt!

Kellő próbálás után, kis szerencsével olyan salsa cipőd lesz, amelyben reggelig bírod majd a táncot.

Ha salsa cipőt vásárolsz, több dologra kell figyelned: milyen a sarka, hogy helyezkednek el a pántok, mennyire simul a lábadra, kényelmes-e benne táncolni, stb. A legelső dolog, amit szemrevételezned kell a topánkán, hogy milyen talpa van.

A tánccipőket a finom bőrtalpuk különbözteti meg a hagyományos cipőktől, ezáltal tudsz könnyedén lépdelni bennük a parketten. Nyilván az utóbbitól is függ, hogy milyen érzés a cipőben lenni, de a talprész nagyban befolyásolja az élményt. A puha velúrbőr a legjobb választás, hiszen a salsában nagyon sokat forogsz, ráadásul gyorsan, így fontos, hogy egyszerre legyen meg a jó talajfogás és könnyed siklás.

A szövetszerű talp olyan, mintha egy ruhadarabbal törölgetnéd a padlót. Most képzeld el ugyanezt radírral – ugye mekkora különbség? A táncosok azért esküsznek a velúrra, mert miközben megfelelően lehet siklani benne a padlón, közben biztos fogást is ad.

Kezdőként még lehet, hogy csúszósnak találod így is a talajt, de néhány óra után hozzászokik a lábad a lépésekhez. Segíthet, ha pár barázdát húzol a bőrbe, hogy még jobb fogása legyen, de tényleg csak néhányat, különben „leragad” a lábad. Elég kellemetlen tud lenni, ha a tested már mást csinál, mint a lábad. Éppen finom anyaga miatt a velúrt megfelelően kell ápolnod, hogy tartós legyen. A puha felszín ugyanis olajos lesz a használattól, és a koszt is összegyűjti.

Ha veszel egy talpkefét, és rendszeresen használod, hosszú életű lesz a salsa cipőd is. Arra is van lehetőség, hogy kicseréld a talpat, leginkább az elülső részét, a hátsó felület ugyanis csekély mértékben érintkezik a talajjal.

A tánccipőt különleges felépítése miatt másképp kell megszokni, mint az egyszerű utcai cipőt. Próba során törekedj rá, hogy megtaláld azt a párat, amelyik kesztyűként simul a lábfejedre. Legyen kényelmes és könnyű. Utóbbi nagyon fontos, hiszen a könnyed tánc a célod, nem szeretnél súlyt emelni a lábaiddal.

Az optimális salsa cipőben a súlyod egyenlően oszlik el, pont azért, hogy neked már ne kelljen az egyensúlyozásra külön figyelned. Ha például nehéz a cipő sarka, túlságosan húzni fogja a bokád. A sérülésekre pedig nagyon kell figyelned, ezért jó, ha azt is tudod, hogy a salsa cipők jobban béleltek, mint a többi tánccipő. Így amellett, hogy megelőzöd a húzódásokat, rándulásokat, elnyelődik a rengés, ütés is. Közvetve tehát véded a bokát, térdet, csípőt.

 

Pántok a salsa cipőn tovább>>>

.

Sarok méretek és fajták a salsa cipőn tovább>>>

 

.

 


.

.