Latin tánccipő pántok

A latin tánccipő egyik legjellemzőbb része a pántja, ami vásárlásnál legalább akkora fejtörést tud okozni, mint a sarok milyensége. Mivel anatómiailag mindenkinek másmilyen a lába, nem lehet megspórolni a felpróbálást. Érdemes minden típusban pár lépést táncolni, hogy érezzük: hol feszít, hol laza vagy kényelmetlen. Mire kell figyelni? Például az ujjak hosszúságára: akinek nagyon különbözőek, az vélhetően nem vesz fel sok pántosat, mert a rövidebb ujjak a pántok közé szorulhatnak. A magas rüsztűeknek valószínűleg nem lesz kényelmes a T-pántú, mert bizonyos lépéseknél akadályozhatja a mozgást. Érdemes lehet külön figyelni a nagylábujj ízületére, legfőképpen azoknak, akiknek magas a rüsztje. Legyen az ujj fedve, hogy ne tudjon tánc közben kiszabadulni. Nagyon alkalmas erre a pántok közötti háló. A leggyakoribb pánttípusok a következők:

Egyszerű bokapánt: a legelemibb pánt a latin tánccipőn, a sarok egyik végéből indul, és a másikban záródik. Kezdőknek abszolút nem ajánlott, mert a pánt nélküli cipőt leszámítva ez tartja legkevésbé a bokát. Aki mégis emellett dönt, az mindenképp válasszon vastagabb pántot, hiszen a vékony nem csupán elszakadhat, de a bokát is túlzottan megterheli.

T-vonalú pánt: itt is egy szimpla pántról beszélünk, de van egy másik is, ami T-vonalban megy le a lábujjakig. A T-pánt már jobban tehermentesíti a bokát, és jól rögzül a lábfej is a cipőhöz. A táncosok egy része azért preferálja, mert csúszkálás nélkül lehet benne spiccelni. Ehhez persze erős rüszt kell, mert ennél a fazonnál maradhat rés a cipő és a rüszt között.

X-pánt: igen népszerű a táncosoknál, mert stabilan tart. Két változata van: boka és rüszt körüli X-pánt. Utóbbi még nagyobb tartást garantál, mert a pántok fixen tartják a cipőben a lábfejet. Kezdőknek optimális lehet, de a kibicsaklós bokájúak is esküsznek rá. Mivel spicceléskor egymáson van a lábfej és a cipő, nem tud köztük rés kialakulni.

Kettős X-pánt: ez tulajdonképpen az előző két változat kombinációja, maximálisan tartja a lábat, igaz, a fel- és lehúzás kicsivel tovább tart, mint a többi tánccipőnél. 

 

<<< vissza latin tánccipő főoldal

.