Karaktercipő tisztítása

A napi gyakorlástól és az előadásoktól a tánccipők érthetően koszolódnak.

A sportolókhoz hasonlóan a táncosok sem kerülik el a lábizzadást. A verejtékezés természetes folyamat, hiszen hűti a felhevült testet, az izzadságcseppek azonban a zárt cipőben baktériumok létrejöttét idézhetik elő. Ezért minden használat után ki kell tisztítani a lábbelit a láb egészsége, és a cipő élettartamának megőrzése miatt.

  1. Tánc után helyezzük a meleg, nedves cipőket egy hűvösebb helyiségbe, mondjuk egy garázsba, vagy fűtött verandára, ahol nem fagynak meg. Soha ne hagyd az edző táskában a cipőket.
  2. Helyezz egy páramentesítő készüléket a cipők mellé, így a cipőből kiáramló nedvesség nem tudja életre kelteni a kellemetlen baktériumokat.
  3. Szórj egy fél kanál lábpúdert vagy sütőport mindegyik cipőbe a szagtalanításhoz és a baktériumok eltávolításához. Ha egyik anyag sincs kéznél, akkor néhány csepp teafaolaj is megteszi. Következő használat előtt ne felejtsd el kirázni a maradék púdert vagy sütőport.
  4. A cipő szállításához használj hálós zsákot vagy lélegző cipőzsákot, így a cipő az úton is szellőzhet.

Szintén hasznos lehet, ha több pár cipőd van. Napi használat során váltogasd őket, és ha lehet, több napig ne húzd fel ugyanazt a párt.

Minél tovább tud szellőzni, annál kevesebb illatanyag marad belül. Minden alkalommal tiszta, száraz zoknit vagy harisnyát húzz fel a cipőhöz. Lehetőleg pamutot viselj, és akár egy próbán belül többször is cserélj zoknit.

Ruhaszárítóban soha nem szabad szárítani a nedves tánccipőt, inkább tartsd be a fenti tanácsokat cipőd és lábad egészsége érdekében.

 

<<< vissza Karaktercipő főoldal

.