Jazz cipő története

A jazz táncosok olyan rugalmas cipőt viselnek, ami segít nekik abban, hogy a legkülönfélébb tánclépéseket tegyék meg a padlón. Története során számos változata született meg az 1910-es revü műsoraitól kezdve a Charlestonon át a hetvenes évek Broadway világáig.

Az első elismert jazztáncos Joe Frisco volt. A revütáncos a 20. század elején olykor jazz bandákkal is fellépett. Ilyenkor kis sarkú bőrcipőben parádézott a színpadon a csoszogás és a tevejárás elemeit vegyítve. A korabeli revü show műsorok gyakran tartalmaztak komikus tánclépéseket, melyek természetszerűleg vezettek új lépéskombinációkhoz, illetve új cipőkhöz.

Az 1920-as években viharos gyorsasággal szerzett népszerűséget a jazztánc. A fox-trot, a boogie woogie és a Charleston popularitása megmutatta: ez a fajta tánc már nem csupán a profik számára volt elérhető. Ekkoriban a táncosok jó része hétköznapibb kosztümben lépett színpadra, így a revükorszakból megismert bonyolultabb felépítésű jazz cipő kivonult a történelemből.

A jazztánc mai stílusa a legendás Broadway-koreográfus, Bob Fosse nevéhez köthető, aki a hetvenes években örökre beírta nevét a jazz történetébe a Chicago és a Kabaré című kultikus darabokkal. A táncosok ezekben a musicalekben többnyire lapos cipőben vagy magas sarkú karakter cipőben táncolnak. Utóbbi általában pántos és kerekorrú volt. A pánt legtöbbször a bokán kereszteződött, de T-alakú is lehetett. A jazz cipők sokkal rugalmasabbak lettek ebben az időszakban, ami szabadabb mozgást tett lehetővé.

Napjaink jazz tánca a Broadway inspirálta lépésektől a ballettig sok mindent magában foglal. A stílustól függetlenül a táncosok leginkább fekete vagy bézs színű bőrcipőt viselnek 2-3 centis vagy annál kisebb sarokkal. A gumitalp biztosítja azt a rugalmasságot, amire az előadóknak szükségük van. Egyes típusok fűzővel, mások pedig elasztikus részekkel vannak ellátva.

A jazztánc igazi stílusegyveleg, amely rengeteg változáson ment át az évek során, és a fejlődés néha bizonytalanságot okoz a definíciók területén. A jazzt sokszor keverik a szteppel a hasonló zenei háttér miatt. A legprofibb táncosok balett-tanulmányokat is folytattak, így a jazztáncosok egy része sztepp és balettcipőt is hordott.

 

<<< vissza Jazztánc cipő főoldal

.