Balettcipő


A balettcipő olyan könnyű lábbeli, amely kimondottan balett táncra lett kialakítva. Többféle stílusban és színben kapható, az anyaga vászon, szatén vagy finom bőr.

A talprész nagyon vékony és ruganyos, hogy minél könnyedebb legyen benne a mozgás. A balettcipőknél négy típust különböztetünk meg: puha balettcipő, piskóta talpú cipő, csepp talpú cipő és spicc cipő.

A balettcipő fajtái

A kezdő táncosoknak puha, pántnélküli gyakorlókat javasolnak, ami tökéletes ahhoz, hogy az első lépéseket elsajátítsák, hiszen a lábat sem lehet rögtön a terheléshez szoktatni.

Piskóta talpú cipő: ezt a típust szintén kezdők viselik, valamint a gyerkőcök. A piskótatalp teljesen beborítja a lábbeli alját, így több tartást tud adni.

Csepp talpú cipő: a tapasztaltabb táncosok cipellője, akik már erősebb bokával, lábbal és talppal rendelkeznek. A talp ebben az esetben a talp felső részét, illetve a sarkat borítja, ami fokozottabb rugalmasságot tesz lehetővé.

Spicc cipő: a profi táncosok hordják, akik nem csupán kifejlett izomzattal, hanem magas szintű technikai tudással is bírnak. A kézi készítésű topánban a táncosok a lábujjaikra állva képesek táncolni.

A balettcipő anyaga

Többnyire bőrből, szaténból vagy vászonból készítik a balettcipőket. A szatén inkább előadásokra, a bőr vagy vászon pedig gyakorlásra való.

Mindenki más anyagot kedvel, érdemes mindegyiket kipróbálni. A bőrcipő sokkal hosszabb ideig bírja, mint a vászon, éppen emiatt magasabb az ára is.

A vászon tehát kevésbé tartós, a spicc cipő esetében pedig egy pár akár egy előadás alatt is tönkremehet.

 

Ismerd meg a történetét.

itt: tovább>>>

 

Hogyan tisztítsd?

információ: tovább>>>

 

.